Skip to content →

Grus Guide: Køb grus til din nye indkørsel

Sommeren banker ikke længere blot på længer. Den har sparket døren ind, kastet ostepølser i svælget på os, og ladet sine solstråler give os fornyet energi i ugevis nu. Det fantastiske vejr har trukket hele den danske befolkning ud i haverne. Der er ingen tvivl – dette er den bedste sommer i årevis.

Omend det bliver en hed omgang, så er der mange, som bruger sommeren på udendørsprojekter omkring huset og i haven. Dette kan eksempelvis være lægning af en ny indkørsel eller sti. Til mange projekter som eksempelvis disse skal du købe grus. Der findes mange forskellige grustyper, så at købe grus er slet ikke en simpel opgave. I denne artikel kan du derfor blive klogere på de forskellige typer af grus som du skal købe for at anlægge en ny indkørsel.

Grus af klippe-, Sø- eller bakkemateriale

Inden vi dykker ned i hvilket grus du skal købe til din indkørsel, så lad os lige få på det rene, hvad grus egentlig er for et materiale. Rent geologisk kan grus deles op i tre grupper. Vi skelner nemlig mellem grus dannet af klippe-, sø- og bakkemateriale. Det afhænger helt og holdent af hvordan gruset udvindes. Køb grus af sømateriale hvis du ønsker grus der er mere rundt i formen. Her har havet nemlig sat sit spor, ved at lade vandet slide på igennem mange år. Grus af klippe- og bakkemateriale er derimod mere skarpt i sin form.

Grus til indkørsel

Når du skal lægge en indkørsel, vil du blive overrasket over hvor meget forskelligt grus, der i nogle tilfælde skal til, for at danne det bedst tænkelige underlag. Mildest talt består hele opbygningen af en indkørsel af gruslag på gruslag. Du skal derfor købe en del forskellige grus. Der er to grustyper, som du med sikkerhed ikke kommer udenom, når du skal anlægge en indkørsel. Dem kan du læse om herunder.

Bundsikringsgrus

Det første lag i en indkørsel består altid af minimum 15 cm. bundsikringsgrus. Denne type af grus er god for flere ting. Først og fremmest, så fungerer bundsikringsgrus som det bærende lag i en indkørsel. Dernæst er denne type grus alfa omega for, at der ikke trænger vand op i stabilgruset. Sker det, vil der forekomme sætningsskader i indkørslen, og denne vil være ødelagt.

Stabilgrus

Foruden bundsikringsgrus skal du købe stabilgrus, når du anlægger en indkørsel. Som navnet antyder fungerer denne type grus som det stabiliserende lag for indkørslen. Uden et lag af stabilgrus vil der forekomme kørespor eller andre skader i indkørslen. Det vil også ødelægge de sten, som du benytter til din indkørsel. Stabilgrus er lerholdigt, hvorfor det kan komprimeres forholdsvist meget ved brug af pladevibrator. Det er desuden et must at banke denne type grus grundigt, når den bruges til indkørsler. Dernæst er det blot at vælge hvilke granitskærver eller sten, der skal pryde din indkørsel.

Published in Privat

Comments are closed.