Skip to content →

Sådan vælger du det rigtige gulv

Skal du lægge nyt gulv i boligen? Der er mange muligheder at vælge imellem, og de kommer allesammen med forskellige fordele og ulemper, som du bør gøre dig bevidst om. Ikke bare prisen varierer – det er også spørgsmål om holdbarhed og vedligeholdelse, som skal overvejes.

I første omgang skal du naturligvis finde ud af, hvilken stil du godt kan lide, og dermed også hvilken stil du gerne vil ramme. Du skal også overveje, hvilket rum gulvet skal lægges i, da nogle gulvtyper eksempelvis kan tåle vand, mens andre ikke kan.

Epoxy, parket, microcement, planke, beton, kork, vinyl, massivt træ, laminat og linoleum. Der er mange muligheder. Her ser vi nærmere på fordele og ulemper ved nogle af gulvtyperne.

Epoxygulve og epoxymalede gulve

Epoxygulve eller epoxymalede gulve er to vidt forskellige ting. Epoxygulve er meget hårdføre og kan holde til alt. Derfor finder man ofte disse gulve i industrihaller. Epoxymalede gulve er ikke lige så stærke, da man overtrækker en eksisterende overflade med epoxymaling.

  • Fordele: Begge gulvtyper er stærke og holdbare. De kommer i mange forskellige farver. Epoxy er ikke særligt dyrt. Det kan sagtens anlægges i badeværelset.
  • Ulemper: Epoxygulve skal anlægges af professionelle håndværkere med certificeringer. Det kan ikke bruges til nybyg og totalrenoveringer. Det er ikke UV-resistent.

Microcement eller microbeton

Microcement eller microbeton er også et populært valg hos mange husejere, som er ude efter den rå, urbane stil i deres hjem. Microcement er en særlig type mørtel, der tilføres farvestof og herefter smøres ud på en overflade.

  • Fordele: Microcement er prisvenligt. Det sikrer en hård, solid overflade. Det findes i mange forskellige farver. Overfladen er fleksibel og vandafvisende. Man kan bruge microcement til flere forskellige typer renoveringer.
  • Ulemper: Det kan kun anlægges af professionelle håndværkere. Det afbleges af solen. Det kan ikke bruges på bløde belægninger som vinyl og linoleum.

Betongulve i hjemmet

Betongulve kommer i mange forskellige afskygninger. Nogle gulve anlægges helstøbt, mens andre gulve laves med overflade betrukket beton eller selvnivellerende betonblandinger. På samme måde som microcement- og epoxygulve, er betongulve uhyre populære hos husejere, der søger det rå urbane look i deres hjem.

  • Fordele: Betongulve er utroligt hårde og fleksible. Med visse betontyper såsom Conteco beton kan du selv anlægge gulvet. Beton kan anlægges på alle slags eksisterende overflader og i vådrum.
  • Ulemper: Betonen skal overfladebehandles efter det er blevet lagt. Helstøbte betongulve kan være sarte og give en forringet akustik. Helstøbte betongulve er tunge, men du kan alternativt vælge overfladebehandlende beton.

Trægulve overordnet set

Trægulve ses i de fleste danske hjem, da man i mange år har brugt trægulve standardiseret i bygningskonstruktioner. De kan opdeles i bærende og ikke-bærende trægulve, og der er stor forskel på, om du vælger planker, brædder, lamel, klodser, laminat eller noget helt femte. Her er nogle overordnet fordele og ulemper.

  • Fordele: Trægulve er særdeles holdbare, hvis de bliver anlagt og behandlet ordentligt og ikke udsættes for alt for meget slid.
  • Ulemper: Trægulve er i modsætning til de andre nævnte gulvtyper ikke særligt stærke i overfladen, og der kan derfor forekomme ridser, sprækker, revner eller huller, hvis man ikke er forsigtig.

Published in Privat

Comments are closed.